Professionele hulp bij hormonale disbalans

 

Overgang

In de overgang gaan hormonen flink schommelen en kunnen overgangsklachten ontstaan. Wanneer de overgang start, hoe die fase verloopt en voor hoe lang, is voor elke vrouw verschillend. Het is ook niet altijd meteen duidelijk of bepaalde klachten met de overgang te maken hebben. Maar vanaf een jaar of 40 is het normaal dat de eierstokken op een lager pitje gaan draaien, waardoor de hormoonbalans verandert. Het lichaam moet aan die nieuwe balans wennen en dat kan soms wel 10 jaar duren. Bij 80% van de vrouwen gaat dat proces gepaard met klachten. En bij 33% van deze groep verstoort de overgang het dagelijks leven zo heftig dat normaal functioneren niet of nauwelijks mogelijk is. 

Klachten die tijdens de overgang kunnen ontstaan, zijn:

  • lichamelijk
    opvliegers, nachtelijk zweten, menstruele klachten en veranderingen, hartkloppingen, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, opgeblazen gevoel, gewichtstoename, urineverlies, droge slijmvliezen (o.a. de vagina), draaierigheid en duizeligheid, misselijkheid, brandende tong
  • mentaal
    wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, moeite met concentreren, geheugenverlies, stress, nervositeit, angst- en paniekgevoelens, overspannenheid, depressie, slapeloosheid, vermoeidheid, futloosheid
  • seksueel
    meer of minder zin in seks, vaginale klachten (o.a. vaginale droogheid)
  • uiterlijke veranderingen
    veranderingen van de huid (o.a. droge huid), haarverlies, dunner/droger haar, overmatige beharing (o.a. bovenlip en kin)

Vanwege de hormoonveranderingen in de overgang hebben vrouwen bovendien een verhoogd risico op stress (verhoogd cortisol), hart- en vaatziekten en botontkalking.  

Overgangsconsult


Herken je een of meer van bovenstaande klachten en zitten ze je behoorlijk in de weg? Vaak is er goed iets aan te doen. Blijf er daarom niet langer mee rondlopen en vraag een consult aan. We zetten allereerst je klachten op een rij. Je krijgt uitleg over hoe hormonen werken, wat ze met je lichaam doen en hoe we je klachten kunnen helpen verminderen. Met leefstijladviezen, supplementen, aanpassingen in het voedingspatroon en eventueel aanvullende onderzoeken help ik je op weg om je snel weer beter te voelen. Ook Body Stress Release behandelingen zijn het overwegen waard. Veel vrouwen komen zo weer meer in balans en ervaren dat klachten als opvliegers, pijn en stijfheid verminderen of verdwijnen. Verder kun je een Health Check aanvragen. Zo krijg je meer inzicht in je gezondheid, kun je risico's verlagen en bijbehorende klachten vóór zijn. 

 

Vervroegde overgang


Gesproken wordt van een vervroegde overgang als bij vrouwen jonger dan 40 jaar de menstruaties stoppen. Soms is de oorzaak een  erfelijke aandoening, maar het kan ook het gevolg zijn van een operatie waarbij beide eierstokken zijn verwijderd of dat door chemotherapie en/of bestraling er geen eicellen meer zijn. Je komt dan van de ene op de andere dag in de overgang. Dat heeft vaak grote gevolgen: je kinderwens wordt misschien niet vervuld, je wordt veel eerder dan leeftijdsgenoten geconfronteerd met overgangsklachten en je krijgt te maken met extra gezondheidsrisico's, zoals botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten. Ben jij vervroegd in de overgang en wil je hier met iemand over praten? Zoek je naar mogelijkheden om de kans op een zwangerschap te vergroten? Of wil je een oplossing voor de overgangsklachten die je in de weg zitten? Schroom dan niet om contact op te nemen. 

Borstkanker en overgangsklachten


Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker, bij wie hormoontherapie noodzakelijk is, kunnen tijdelijk of blijvend in de overgang komen.  Als een vrouw al in de overgang was vóór de behandeling, kunnen overgangsklachten bovendien terugkeren of verergeren. Bij de behandeling streeft de specialist naar een zo laag mogelijk oestrogeen- en/of progesterongehalte om tumorgroei en uitzaaiingen tegen te gaan. Met als gevolg dat je ineens en heftig in de overgang komt. Je kunt je hierdoor uitgeput voelen, toenemen in gewicht en last hebben van opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, gewrichts- en spierklachten. Kortom: het is al zwaar dat je kanker hebt (gehad) en nu komen daar ook nog hevige overgangsklachten bij. Gelukkig zijn er supplementen, leefstijl- en voedingsadviezen die jouw situatie tijdens en na de behandeling kunnen verzachten. Daarnaast kunnen Body Stress Release behandelingen de opgebouwde stress en spanning in je lichaam helpen loslaten. We lichten je graag de mogelijkheden toe en bieden je hulp op maat.

Hoe kan ik de stress en spanning in mijn lichaam verminderen?
Moet ik tijdens de overgang wel doorgaan met de pil? 
Wat kan ik doen tegen opvliegers?
Ik ben zo moe en futloos; hoort dit bij de overgang?
 
Wat kan ik doen om het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten te verlagen? 
Ben ik eigenlijk al in de overgang, hoe meet je dat?
Alles wordt me teveel; ook op mijn werk trek ik het niet meer. Wat
nu? 
Zijn er medicijnen tegen overgangsklachten? 
Ben je eigenlijk nog vruchtbaar als je in de overgang zit?